Kangoeroewoning , Heusden - Zolder

Op een mooi perceel in een bospark wordt de bestaande ouderlijke woning afgebroken en vervangen door een nieuwe laag-energetische woning . Een grote overdekte buitenruimte verbindt de tuin met de woning op afwisselende wijze en kadert de boomrijke omgeving. Alle ruimtes zijn met grote vensters gericht naar de groene omgeving. De luifel beschermt tegen de zon en zorgt voor de horizontale tektoniek. De woning worden ingepakt in een dikke isolatiemantel met gevelpleister.

Uitgevoerd ism Toon Haverals , Foto’s Steef Jansen

Zorgverblijf, Kapelle-op-den-Bos

Op het open hoekperceel wordt het ontbrekende sluitstuk van het bestaande woonzorgcentrum ingevuld. Een aanvullend programma van elf assistentiewoningen, elf woonzorgkamers en één herstelverblijf optimaliseert de werking. Een nieuwe mooie afgewerkte hoek. Door de nieuwe uitbreiding worden verschillende woonkeuzes met zorgondersteuning aangeboden aan de bewoners van Kappelle-op-den-Bos en wijde omgeving.

De vroegere hoofdingang aan de zijkant vervalt en wordt vervangen door de nieuwe hoofdingang aan de straat waardoor het een duidelijk adres krijgt.   Er worden bijkomende verbouwingswerken uitgevoerd om de bestaande werking verder te optimaliseren. Het interieur wordt opgefrist.  Herschikte functies worden bouwkundig ingepast. Het gelijkvloerse verdiep wordt omgevormd tot een gesloten afdeling en uitgebreid met een tuinpaviljoen in de nieuwe binnentuin die wordt heraangelegd. Het restaurant krijgt een make-over en de kookkeuken wordt uitgebreid met een nieuwe koude keuken.

Het WZC is 5 jaar na de eerste realisatie vervolledigd en klaar voor de nieuwe bewoners en een divers zorgaanbod.

Werffase

Zorghostel , Antwerpen

In het erfgoed "Wooncomplex Joostens - Lemmé" wordt de bestaande werking van het zorghostel verder uitgebreid naar de lokalen aan de Trapstraat.

Zestien studio's voor de tijdelijke opvang van mensen met een verslavingsproblematiek worden ondergebracht op de verdiepingen rondom een binnenkoer met gaanderijen en een centrale boom. Binnen de bestaande kamerstructuur van het gebouw worden drie kamers aan elkaar gekoppeld tot één studio. Door twee nieuwe deuropeningen per tussenmuur ontstaat een enfilade van kamers met diagonale doorzichten. Keuken en leefruimte worden aan elkaar gekoppeld. De derde kamer wordt opgedeeld in badkamer en slaapkamer. Het slaapvertrek wordt ingericht met een alkoofmeubel dat een geborgen slaapplek creëert.

Op het gelijkvloers worden de later ingebrachte opdelingen afgebroken en de open collectieve ruimtes georganiseerd. Verborgen ornamenten en booggewelven worden weer zichtbaar gemaakt. Door deze ingrepen sluit deze bouwlaag opnieuw meer aan bij de oorspronkelijke planopzet van het gebouw.

Doorheen en tussen de lokalen wordt doorzichten geïntroduceerd met beglaasde binnenpuien en deuren zodat het openheid uitstraalt en meer licht wordt binnengebracht in de verschillende dieperliggende ruimtes.

Deze openheid laat tevens toe om op een informele manier overzicht te behouden op de interne werking.