Circulair pilootproject ZNA Middelheim , Antwerpen

Verbouwing medisch archief tot kantoren

In Middelheimziekenhuis (ZNA Antwerpen) is het medisch archief in onbruik geraakt door de digitalisering van de patiëntendossiers. Verschillende ondersteunende diensten die door de tijd heen verspreid zijn geraakt over de verschillende vleugels van het ziekenhuis worden hierin samen ondergebracht. Het oude archief heeft lage verdiepingshoogtes met een stevige onderdoorhangende balkenstructuur. De hoge ramen schieten voorbij de teruggetrokken vloer van de mezzanine.

De nieuwe onderdelen worden volgens de principes van het circulair bouwen geconcipieerd. We ontwikkelden verschillende strategieën voor nieuwe invullingen binnen de materialenstandaard van ZNA. We hanteren drie belangrijke thema’s: recycle, reuse en remodel en hanteren verschillende tijdspaden voor de onderdelen. Het project werd ingeschreven in de proeftuin Green Deal Circulair Bouwen ism OVAM.
De nieuwe opzet binnenin is systematisch opgebouwd en implementeert een heldere aanpak in de bestaande structuur.

De lage energieprestaties van de bestaande gevelschil wordt aangepakt. Het dak wordt geïsoleerd, het buitenschrijnwerk wordt vervangen en gevelzonnewering wordt geïntegreerd.

Het ziekenhuis is opgenomen op de inventaris van historisch erfgoed. Bij de verschillende nieuwe ingrepen wordt steeds gezocht naar oplossingen die het oorspronkelijk uitzicht van het gebouw en zijn beeldbepalende elementen maximaal respecteert en de ruimtelijkheid van de oorspronkelijke opzet bewaart : behoud van de geveltektoniek, slank en geprofileerd buitenschrijnwerk, continuïteit van de horizontale daklijn, grote raamgehelen binnen de openingen, openheid naar de omgeving, ...

Directiekantoren ZNA Middelheim, Antwerpen

Verbouwing cafetaria tot directiekantoren en vergaderruimtes

De bestaande cafeteria wordt verbouwd tot nieuwe kantoren voor directie -en bedrijfsleiders. De vraag naar overlegruimtes en een divers aanbod van werkruimtes wordt uitgewerkt in een nieuwe ruimtelijke indeling om nauwer aan te sluiten bij de bedrijfscultuur en de veranderende eisen van het nieuwe werken. Deze ambities worden omgezet in een aantal uitgangspunten : variatie in werkruimtes, individuele ruimtes vs groepsruimtes, landingsplaatsen voor mobiele werkers,... .

De inrichting ondersteunt het samenwerken en overleg en biedt ruimte aan de verschillende werkstijlen. De werkruimtes krijgen grote ramen, met veel daglicht, met zicht op groen en de vijver. De overlegplekken zijn eerder besloten en hebben diffuus bovenlicht.

Binnen de oude structuur worden nieuwe technieken ruimtelijk geïntegreerd in nieuw plafond dat zich openplooit naar de omgeving, de verschillende ruimtes met elkaar verbindt en zorgt voor het akoestisch comfort voor de nieuwe werkplek.

Advocatenkantoor, Gent

Ontwerp voor inrichting van nieuw kantoor in een monument ism Unfold.

Op de eerste verdieping van een beschermd monument in Gent, wordt gevraagd een nieuw advocatenkantoor in te richten.

De bestaande ruimte was als één grote ruimte ontworpen en sterk gedefinieerd door de te behouden context. Doorhangende balken met geprofileerde consoles uit blauwe hardsteen en een ritmiek van ramen met kruisverdeling en diepe nissen.

Binnen die bestaande ruimte worden nieuwe werkplekken georganiseerd waarbij de vereisten liggen op individuele afgesloten kantoorplekken, discretie, concentratieplekken en optimale akoestiek. Tegelijkertijd wil men de openheid en de ruimtelijkheid van de bestaande ruimte bewaren.


In de grote ruimte worden nieuwe afgesloten ruimtes ingeschoven. Rug aan rug trekken ze zich los van gevel en vormen een nieuwe autonome structuur in de open ruimte. Open en gesloten valt samen met openheid en discretie. Een nieuw hart binnen een bestaand karkas.